Gjærbakst,  Mat

Grovbrød

Hva er vel bedre enn et rykende ferskt brød, med favorittpålegget ditt på? Både lukten i huset, og smaken av brødet er rett og slett helt fantastisk. Jeg har et minne fra jeg var liten, da vi var på lunsjbesøk hos mormor og morfar midt i uken, og fikk servert hjemmelaget brød rett fra ovnen. Det var så godt at dette er et minne som har klistret seg fast.

I dag tenkte å dele en av mine favorittoppskrifter med dere, nemlig grovbrød. En oppskrift som jeg har laget ut i fra mormor sin gamle brød oppskrift, og som er en slager hjemme hos oss.

Ingredienser (3 brød)

1 kg hvetemel
1 kg sammalt hvetemel grovmalt
2 (små) ss salt
1 pk gjær
1,2 L vann
2 ss rapsolje
2 ss hampolje
Linfrø
Gresskarkjerner
Solsikkekjerner
Chiafrø

Bland sammen de tørre og de våte ingrediensene hver for seg, deretter sammen. Elt deigen i noen minutter, til den slipper bollen.

La deigen heve to ganger, ca 1-1,5 t hver gang. Første heving i bollen – så deler du deigen i tre deler, og ruller ut tre pølser som du legger i hver sin brødform – deretter hever brødene på nytt.

Ovn 230-250˚C
Stek på nederste rille i 30 minutter. Ta brødene ut av formene, og stek ytterligere ca 7 minutter på hver side (ca 15 totalt).

TIPS: Du kan bruke de frøene du vil. Jeg pleier å ta det jeg har i skapet, og mengden er «sånn passe mye». Føl deg frem til hva som blir bra i ditt brød.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *