Gjærbakst,  Mat

Kanelknuter

Hvis du ikke har prøvd å lage kanelknuter ennå, så synes jeg du bør prøve det neste gang du har planer om å lage den klassiske skillingsbollen. De er ikke bare trendy, de er også supersaftige og veldig gode. Men jeg advarer om en avhengighetsskapende ettersmak av «mersmak»

😉      

Ingredienser (12 kanelknuter):

 • 5,5 dl (330 g) hvetemel
 • 25 g tørrgjær
 • 3 ss sukker
 • 0,5 ts kardemomme
 • 2 dl lunken melk
 • 50 g romtemperert smør

Fyll:

 • 2-3 ss romtemperert smør
 • 1,5 ss hvitt sukker
 • 1 ss brunt sukker
 • 2 ts kanel
 • 1 egg til pensling

I stekeovn: 240°C i 5-7 minutter midt i ovnen

Bland alle de tørre ingrediensene. Varm opp melken til ca 40°C, og bland den sammen med det tørre. Når alle ingrediensene er godt blandet tilsetter du litt og litt romtemperert smør mens eltekroken går. Smøret vil smelte, og gå inn i deigen. Selv synes jeg resultatet blir saftigere på denne måten enn om smøret smeltes på forhånd. Elt deigen til den slipper kanten av bollen, i ca 7-10 minutter. Dekk bollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse (ca 45-60 minutter).

Bruk en mikser til å blande smør, sukker og kanel. Elt den ferdighevete deigen lett sammen for hånd, og kjevle den så ut til et rektangel på ca 25 x 40 ca. Smør fyllet utover deigen, og brett nedre del av deigen inn til midten, deretter den øvre delen over der igjen. Kjevle deigen igjen. Bruk et pizzahjul eller en kniv til å skjære deigen i 12 like store strimler. Tvinn hver strimmel, og knyt en enkel knute. Legg knutene på en bakepapirkledd plate, og la de heve under plast, eller et håndkle, til dobbel størrelse, eller til et lett fingertrykk går langsomt tilbake.

Pensle knutene med et pisket egg. Stek kanelknutene til de får en gylden brun farge. Avkjøles på rist. Kanelknutene er best sammen dag, men er også god dagen etter, eller de kan fryses og tines ved en seinere anledning.

Velbekomme!